Wauw, de tijd vliegt (cliché, maar verschrikkelijk waar) en november hebben we er al weer op zitten. Net als na vorige maand, wil ik ook nu enkele boeken delen die op mij het meeste indruk gemaakt hebben. Goede boeken, spannende boeken, emotionele boeken, mooie boeken, maar vooral inspirerende boeken. Boeken die mij aan het denken hebben gezet, die mijn kijk op de wereld veranderd hebben of die me vast gegrepen hebben en niet meer hebben losgelaten…

Hierbij mijn ‘most inspiring books of November

A Monster Calls – Patrick Ness
Nederlandse titel: Zeven minuten na middernacht
Goodreads | Bol

15056753_1043244272464800_4846907740708143104_nIn ‘A Monster Calls‘ beschrijft Ness het verhaal van Conor. Conor woont samen met zijn moeder. Zijn moeder is ziek. Op een keer, zeven minuten na middernacht, verschijnt er een monster voor zijn slaapkamerraam. Conor is niet bang, want hij heeft wel engere monster ontmoet (zoals in zijn nachtmerrie). En dit monster komt met verhalen.

Ik zou het boek indelen in het genre ‘magisch realisme’. Hoewel we monsters niet dagelijks tegenkomen (wat uiteraard niet betekent dat ze niet bestaan) gebruikt Ness hem op zo’n mooie metaforische manier, dat het perfect in dit verhaal past. Het is een onvergetelijk verhaal over wat het met een jongen doet, wanneer zijn moeder ernstig ziek is. Het boek is duister, beklemmend en indrukwekkend. In mijn editie zaten illustraties, die maakten dat het verhaal nog meer indrukt maakte. Tegen het eind hield ik het niet droog, het raakte me enorm. Ik weet zeker dat Conor en zijn monster mij de rest van mijn leven bij blijven.

Don’t think you haven’t lived long enough to have a story to tell. – Patrick Ness

The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck – Sarah Knight 
Nederlandse titel: Don’t give a Fuck
Goodreads | Bol

img_0027

In dit boekje beschrijft Sarah Knight haar methode om vast te stellen wat er allemaal om jouw aandacht vraagt, hoe je de keuze maakt ergens wel of niet om te geven en hoe je de dingen waar je niet om geeft beleefd maar resoluut uit je leven bant. Ze onderscheid vier categorieën: 1) dingen, 2) werkgerelateerde zaken, 3) vreemdelingen en vrienden, en 4) familie. Binnen alle categorieën hebben we dingen die we onwijs belangrijk vinden, maar ook dingen die we gemakkelijk kunnen laten vallen zonder dat de wereld vergaat/je je baan verliest/je vrienden je de rug toe keren. Door afscheid van die dingen te nemen heb je meer energie, tijd en geld over voor dingen die wél heel erg belangrijk voor je zijn.

Dit boek is een parodie op het boek over opruimen van Marie Kondo dat ik met veel plezier heb gelezen. Dat kan natuurlijk twee kanten op gaan, of het is vreselijk slecht of zeer interessant. Nu was het vooral het laatste, maar ook af en toe het eerste. Laat ik direct duidelijk zijn, dit is geen literair hoogstandje. Er waren duidelijk redenen waarom ik dit boek geen vijf van de vijf sterren heb gegeven. Maar er zijn twee redenen waarom het wél op mijn lijstje van inspirerende boeken is terecht gekomen. De eerst is simpelweg dat ik me rot gelachen heb tijdens het lezen van dit boek. De tweede is de belangrijkste: het boek heeft ervoor gezorgd dat ik me realiseer dat ik niet alles moet willen, alles goed kan doen en overal energie, tijd en geld in kan steken. Sommige dingen kosten gewoonweg te veel van alles en leveren vooral frustratie op, waardoor je beter kunt zeggen dat je er geen fuck meer om geeft. Ik vond het boekje verfrissend en inspirerend, en het gaf me moed aan mezelf toe te geven dat ik sommige dingen gewoon niet belangrijk vind.

I call it the NotSorry Method. It has two steps: 1) Deciding what you don’t give a fuck about 2) Not giving a fuck about those things. – Sarah Knight

Achter gesloten deuren – B. A. Paris
Originele titel: Behind Closed Doors
Goodreads | Foto van Bol

9200000059720619Via een vriendin hoorde ik dat dit boek echt de moeite waard was. Zodra ik de omschrijving las was ik helemaal om. Jack en Grace zijn het perfecte koppel. Ze hebben een huwelijk om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Maar om de een of andere manier is er iets vreemds aan hun relatie. Grace komt nooit alleen, ze neemt nooit de telefoon op en heeft nergens tijd voor, ook al werkt ze niet. Toen ik dit las had ik in mijn hoofd al allerlei scenario’s over wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Een goede thriller schrijven is ingewikkeld. Bij dit boek was ik tot het laatste moment geboeid. Aan het begin vond ik hem een klein beetje traag, maar dat werd later ruimschoots goedgemaakt. Het verhaal zat stevig in elkaar, er werd niet te veel en niet te weinig weg gegeven. En B. A. Paris stopt er elementen in die bij mij een hoop emoties losmaakten. Ik vond het vreselijk soms, ik walgde ervan, ik verafschuwde de personages, maar wat maakte dat dit boek fantastisch! Nadat ik hem uithad, had ik moeite het verhaal los te laten…. en dat zegt wel wat.

Comments are closed.