Burning Man, een festival dat jaarlijks wordt gehouden in Black Rock Desert in Nevada (VS). De naam komt van de traditionele afsluiting van het festival, door het verbranden van een Wicker Man, een rijsthouten mensfiguur. De deelnemers van Burning Man vormen een experimentele samenleving waarin zelfuiting en zelfvoorziening centraal staan. Wanneer je de entree kunt betalen, ben je welkom, ongeacht wie je bent. Iedereen wordt aangemoedigd zichzelf te zijn en te uiten waar hij of zij goed in is. Geld heeft weinig waarde, je kunt er nauwelijks iets kopen. Burning Man draait om geven. Geven waarbij je niets terugverwacht. Belangrijk is dat wanneer het festival afgelopen is, er ook niets wordt achtergelaten. ‘Leaving no trace’ is een van de tien principes van Burning Man.

Er zijn meerdere redenen waarom ik dit festival interessant vind. Het idee dat iedereen welkom is en dat je onafhankelijke van wie je bent of wat je kunt, gewoon jezelf mag zijn, klinkt prachtig. Van de deelnemers vraagt dat enerzijds durf, anderzijds acceptatie en flexibiliteit. Ik ben benieuwd hoe dat tot uiting komt in een mini-samenleving met zoveel mensen. Daarnaast zou ik best willen ontdekken of ik zou kunnen overleven daar, van slechts giften van mensen. En wat zou ik dan te geven hebben? De entree is duur en een hele reis naar Nevada, dus waarschijnlijk ga ik daar voorlopig niet achter komen.

Waar ik heel erg van kan genieten zijn de prachtige foto’s die daar gemaakt worden. De sfeer met opwaaiend zand, adembenemende zonsop- en ondergangen, buitengewone kunst en bizar geklede mensen. Alleen al daarvoor, zou ik er heen willen. Ik heb een aantal fotograven opgezocht die fantastische platen geschoten hebben tijdens de Burning Man festivals van de afgelopen jaren, die ik wel móét delen! Klik op de naam van de fotograaf om hun portfolio van Burning Man te zien.

dustydaffodils

Oliver Fluck Oliver Fluck

Victor Habchy

641024630330

Victor Habchy

Matthieu Vautrin

Matthieu Vautrin

Burning Man 2016

Burning Man 2015

Scott London

looking-back-at-embrace-x3

ichy-x3

Trey Ratcliff

Comments are closed.