de inspiratie zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [ɪnspiˈra(t)si]

 • goede ideeën krijgen en enthousiast worden
 • inademing
 • een goddelijke ingeving
 • bewustzijnstoestand (‘bezieling’) waarin de kunstenaar over het maximum van zijn scheppend vermogen beschikt

Bron

d317f12ee48146f03e4d5f8edd19e125Om blogposts te kunnen schrijven moet ik wel inspiratie hebben. Ze komen niet uit de lucht vallen… Ik denk na over wat ik schrijf. Vaak gaat het over dingen die me bezig houden, die iets met me doen. Door middel van mijn posts wil ik een gevoel overbrengen, mensen bewegen. Dat vind ik het allerleukste. Niet alleen schrijvers, maar ook binnen allerlei andere disciplines zijn mensen continu op zoek naar inspiratie. Ook jij zal vast af en toe een dosis goddelijke ingevingen kunnen gebruiken. Nu rest de vraag, hoe kom je daar aan?

Hierbij mijn twaalf tips voor het vinden van inspiratie.

 • De natuur in: Voel de regen of zonnestralen op je huid, adem frisse lucht in en verbaas je over hoe klein die eendenkuikentjes zijn. De natuur en het buiten zijn kunnen je tot rust brengen. Even je gedachten opzij zetten. Ook gebeurt er altijd wel wat, de natuur staat nooit stil. Wie weet wat je ontdekt.
 • Dagdromen: Vaak vullen we onze tijd helemaal in. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zijn we bezig, vaak nog met meerdere dingen tegelijkertijd. Ook ik lees vaak tijdens het eten, werk nog even door of kijk een youtube filmpje. Op die manier krijg je geen tijd om te dagdromen. Af en toe eens lui zijn is helemaal zo erg nog niet (Lui? Katten snappen dat!). Zet het gevoel van je af dat je op die manier niet productief bezig bent, maar neem de tijd om je gedachten eens te laten gaan waar ze heen willen.
 • Sporten: Naast de mentale inspanningen die we vaak moeten leveren tijdens ons werk, kan fysieke inspanning een mooie afwisseling zijn. Je zet je lijf aan het werk, waardoor je brein even uit kan rusten. Juist in die rust ontstaan van spontaan ideeën. Tijdens een buitenrit te paard combineer ik rust, natuur en sport. Ik kan daar echt enorm van genieten.
 • Iets nieuws doen / een nieuwe plek bezoeken: Daag jezelf uit door iets te doen dat je nog nooit gedaan hebt, of een plek te bezoeken waar je nog nooit bent geweest. Naar iets nieuws kijk je met andere ogen dan naar iets wat je elke dag ziet. Dit brengt je misschien een berg aan nieuwe inzichten.
 • Film kijken, muziek luisteren of een boek lezen: Door te kijken, luisteren of lezen kruip je even in de huid van iemand anders. Je leert anderman’s kijk op de wereld en overtuigingen kennen. Die kunnen heel vernieuwend en verfrissend zijn. Zo was het nummer Follow the Sun de aanleiding voor deze blogpost.
 • b91f59d81f7aff58d9216aa2be8e9944In gesprek met anderen: Het praten met anderen kan om twee redenen erg inspirerend zijn. Vaak ontdekt je meer over jezelf wanneer je door een gesprek met een ander uitgedaagd wordt hardop te zeggen wat je denkt. Laat iemand je vragen stellen over het hoe, wat en waarom. Daarnaast is het interessant om eens van een ander te horen hoe hij of zij over bepaalde zaken denkt. Soms precies wat je nodig hebt.
 • Observeren: Probeer eens te kijken zonder te oordelen. Alleen maar kijken. Observeren. Wanneer je dit een tijdje doet, merk je dat er dingen zijn die je opvallen, die je eerder misschien niet eens gezien had. Je open blik maakt dat je de wereld even op een andere manier kunt zien. Zo vind ik het heerlijk om als passagier in de auto of de trein te zitten en de wereld aan me voorbij te zien glijden.   
 • Omdenk oefeningen / out-of-the-box denken: Op facebook deelt Omdenken regelmatig uitdagende oefeningen om je te helpen iets op een andere manier te bekijken. Vaak zijn die gericht op ‘problemen’, maar kunnen ze je misschien net zo goed helpen als je in alledaagse situaties opzoek bent naar iets interessants. Een andere oefening is het vanuit andermans perspectief bekijken; wat zou je moeder er van denken, of een begrafenisondernemer, astronaut of vrachtwagenchauffeur? Ook kun je jezelf uitdagen te brainstormen zonder beperkingen. Wat als alles mogelijk zou zijn?
 • Pinterest: Hier vindt je een eindeloze stroom aan afbeeldingen. Soms blader ik zonder specifieke bedoelingen door de categorie ‘populair’. De grote verscheidenheid aan plaatjes maakt dat er altijd wel iets is dat je aandacht trekt. Waarom? Wat zegt dat over jou? Wat zou je daarvan willen overbrengen aan anderen?
 • Schrijf het op:ee1f61ca9604cafc392a60033b55ba7f Maak een lijstje met ideeën, dingen die je raken, je blij maken of boos. Hiervoor gebruik ik mijn Travelers Notebook en een notitie app op mijn telefoon. Alles wat er in me op komt, en ik interessant genoeg vind, schrijf ik op. Wanneer ik vervolgens opzoek ben naar iets om over te schrijven, blader ik daar doorheen.
 • Doe eens gek: Iets geks durven te doen geeft je vaak een stoot energie. Laat eens een andere kant van jezelf zien, wees kwetsbaar.
 • Gewoon beginnen: Je kunt eindeloos wachten op inspiratie, maar als die niet komt kun je maar beter gewoon beginnen. Je kunt altijd weer een beetje bijsturen in het proces, als je merkt dat het de verkeerde kant op gaat. Maar dan ben je in ieder geval bezig. Stel niet te hoge verwachtingen, maar zorg dat je ‘beginnen’ niet langer uitstelt.

Bron foto’s 12, 3

Comments are closed.